zaterdag 17 januari 2009

Labradoodle als therapie/hulphond




Graag wil ik u uitleggen waarom deze honden ook zo geschikt zijn als hulphond of als hond in een gezin met kinderen met ASS- of ADHD-problematiek.
Labradoodles maken een speciaal oogcontact zoals geen ander ras dat kan. Ze zijn speels, maar niet druk. Ze voelen op een unieke manier emoties aan van mensen/kinderen. Ze vertonen vaak clownesk gedrag....ook op de momenten dat iemand dat juist even nodig heeft....of ze komen juist bij je liggen omdat ze dat aan voelen.
Erg speciaal.
Over het algemeen zijn Labradoodles gek op water. Het zijn erg lenige honden waardoor een honden-sport ook erg geschikt is. Ze zijn erg gracieus en absoluut niet log. Wij vinden het een ideale hond. Er is ook niet voor niets zoveel onderzoek gedaan alvorens dit prachtige resultaat te krijgen.
LET OP!! Niet elke hond die Labradoodle genoemd word heeft dezelfde kwaliteiten. Alleen de Multigeneratie en dan het liefst de Australische Labradoodle staat hierom bekend.
U begrijpt dat het GEEN simpelen kruizing is van een Poedel en een Labrador. Ook andere kruizingen zijn waarschijnlijk hele leuke honden, maar geven minder garantie op eerder genoemde eigenschappen.
Maar uiteraard zijn er ook allergische mensen die wel tegen andere kruizingen kunnen.
Wat kan een Australische Labradoodle doen voor kinderen met autisme of een soortgelijke aandoening?
Een Australische Labradoodle die getraind is om contact te zoeken met mensen en zich laten aaien en knuffelen door iedereen. (Ook onhandige en wat hardere knuffels vind de hond niet erg)
De hond is erg gehoorzaam en kan zich snel aanpassen in verschillende omstandigheden. Dit geld vooral voor Australische Labradoodles.
De hond:
*Geeft een kans om een dier te aaien en zijn warmte te voelen.
*Bevordert de motivatie om te leren (vooral praten).
*Verhoogt de sociale interesse.
*Oordeelt en veroordeelt niet!!!
*Helpt het overwinnen van angsten.
*Prikkelt de fantasie (Verhalen vertellen tegen of over de hond).
*Creƫert empathie.
*Biedt de mogelijkheid om gevarieerde lessen te geven in sociale vaardigheden.
De kinderen:
*Durven zich meer open te stellen aan de hond.
*Voelen dat de hond hun neemt zoals ze zijn.
*Voelen zich automatisch aangetrokken tot dieren en haalt hun vaak uit hun eigen wereldje. *Worden gestimuleerd om beter te praten om met de hond te kunnen spelen.
*Voelen zich veilig en ontspannen in de buurt van de hond.
*Door het eigen contact van het kind met de hond zal het kind zich emotioneel meer in balans voelen en rustiger worden.
*Door het contact van het kind en de hond met de buitenwereld zal het kind leren om makkelijker contacten te gaan leggen buiten zijn veilige grenzen.
*Hij/zij krijgt meer zelfwaardering en voelt meer en makkelijker ergens bij te horen/ aansluiting te krijgen.
*Om voor de hond te zorgen leert het kind ook zorgzaam te zijn.
De gevolgen:
*Minder agressieve aanvallen.
*Meer zelfvertrouwen.
*Verantwoordelijkheidsgevoel.
*Uitlaatklep.
*Zorgzamer.
Een Australische Labradoodle is een zeer evenwichtige hond, die zich erg goed leent voor ASS- en ADHD-problematiek. Ook bij depressie en soortgelijke aandoeningen heeft de Australische Labradoodle zijn diensten bewezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten